Xubuntu 13.10 Sound issues (skype distorted, microphone crackling, sound indicator disabled)

Again, after upgrade to Xubuntu 13.10 (64bit) I have faced few issues with sound. Luckily all those were possible to easily fix.

Credits go to original post authors.

Crackling microphone (in all application, most in Skype)

As described here, edit file

/etc/modprobe.d/alsa-base.conf

sudo mousepad /etc/modprobe.d/alsa-base.conf

Add to the end of the file:

options snd-hda-intel position_fix=3

Note: Some suggest to add options snd-hda-intel position_fix=1

Skype – no sound o distorted sound

Distorted sound or no sound at all in Skype can be fixed by modifying file

/etc/pulse/default.pa

sudo mousepad /etc/pulse/default.pa

Find line with

load-module module-udev-detect

and change it to

load-module module-udev-detect tsched=0

This fix was found here.

Sound (volume) indicator disabled

This is known issue in Xubuntu 13.10 release.
Until it is fixed, you can use this.

Edit file

/usr/share/dbus-1/services/indicator-sound.service

sudo mousepad /usr/share/dbus-1/services/indicator-sound.service

comment line

#Exec=/usr/lib/x86_64-linux-gnu/indicator-sound/indicator-sound-service

and add new line after it

Exec=/bin/sh -c 'if [ -n "$(ps -U $USER | grep xfce4-panel)" ]; then /usr/lib/indicator-sound-gtk2/indicator-sound-service;else /usr/lib/$(arch)-linux-gnu/indicator-sound/indicator-sound-service;fi'

Advertisements

3 Responses to Xubuntu 13.10 Sound issues (skype distorted, microphone crackling, sound indicator disabled)

  1. JCBP says:

    Worked for me, though where you say:
    Find line with

    load-module module-hal-detect

    and change it to

    load-module module-hal-detect tsched=0

    I’ve found:

    load-module module-udev-detect

    and changed to:

    load-module module-udev-detect tsched=0

    • bubblesway says:

      Yes, you are right. Wrong copy/paste. It should be

      load-module module-udev-detect tsched=0

      Thanks. I’ll update the post.

  2. Aleix says:

    Great!
    It worked lik e a charm.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: